2010. január 11., hétfő

Megint egy recept

Karácsonykor a 26.-át itthon töltöttük hármasban, és ez volt az első olyan alakalom, hogy karácsonyi menüvel kellett előrukkolnom (mert az ünnepeket eddig mindig valamelyikünk családjával töltöttük). Mivel elég náthás voltam, valami egyszerűt, de különlegeset szerettem volna. Arra gondoltam, hogy gyümölcslevest csinálok, és mivel alma rengeteg van a pincében, egyértelmű volt, hogy almalevest főzök. Nade, ez nem valami különleges, gondoltam.... És ekkor kipattant az isteni szikra a fejemből! Krémleves lesz (mert azokat minden mennyiségben, és bármiből elkészítve imádom), amit feldobok egy kis fahéjjal és naranccsal, hogy téliesebb legyen az íze. Annyira jól sikerült, hogy azonnal tudtam, hogy ilyet ezután gyakran fogok főzni! :)

A második fogás leveles tésztába göngyölt, gombával töltött afrikai harcsafilé volt, rizzsel és kakukkfüves sajtmártással. Az is isteni lett, de arról majd egy másik alkalommal számolok be. :)

Most következzen tehát a recept:

Narancsos- fahéjas almakrémleves

Hozzávalók:
1 kg alma
egy nagy narancs
tejszín
fél csomag vanília puding
fahéj
szegfűszeg
cukor ízlés szerint
2-3 tojásfehérje

Elkészítés:
1. Az almákat megpucolom, kockákra vágom, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és felteszem főni. A főzővízbe teszek cukrot ízlés szerint, szegfűszeget, és egész fahéjat.
2. A narancs levét kifacsarom és hozzáöntöm az almához, amikor az már megpuhult.
3. A vanília pudingot tejszínnel csomómentesre keverem, és folyamatos keverés mellett a leveshez öntöm.
4. A levest botmixer segítségével leturmixolom (előtte persze a szegfűszeget és a fahéjat kihalászom), ha kell még utána ízesítek cukorral, őrölt fahéjjal. (Ha sűrű, akkor narancslével lehet hígítani.) Lehűtöm.
5. Amíg a leves hűl 3-4 tojásfehérjét és két evőkanál porcukrot robotgép segítségével kemény habbá verek. Amikor a levest tálalom a habból "galuskákat" kanalazok bele.

Nincsenek megjegyzések: